اپیزود شانزده - راهکارهای سفر کم‌هزینه و اصولی (پرواز و حمل و نقل)

توی این قسمت از راهکارهای حمل و نقل ارزون و اصولی در سفرهای خارجی میگیم، از جستجو و خرید پرواز برای رسیدن به مقصد تا راهکارهای مختلف کاهش هزینه حمل و نقل بین شهری

متن اپیزود

اپیزود شانزده – راهکارهای سفر کم‌هزینه و اصولی (پرواز و حمل و نقل)

 

کیمیا: سلاااام

سالار: اینجا یه رادیو واسه جولون دادنه موسیقی.

کیمیا: رفقا امروز قرار با دلار بالای ده تومن یه دوری خارج از ایران بزنیم.

سالار: البته ده تومن اون موقعی بود که این متن رو نوشتی الان پونزده فکر کنم.

کیمیا: ااااا امروز یه بیست درصدی هم از اون پونزده تومن پایین‌تر بودش شما صرافی مثل اینکه نمی‌ری.

سالار: نه والا ندارم ندارم

کیمیا: حالا دیگه آب که از چی؟ از یک وجب؟ آب که از سر گذشت چه یک وجب چه صد وجب دیگه بالای ده تومن

موسیقی

کیمیا: خب ما این موضوع رو به این دلیل انتخاب کردیم که درسته همه چی خیلی گرون شده اما زندگی همچنان ادامه داره و حتما خیلی از شما رفقا به دلایل کاری، تحصیلی و یا تفریح می‌خواید برید سفر.

سالار: ببین دقیقا همینه دیگه نمی‌شه تا ابد بشینیم هی زل بزنیم به تابلو صرافی‌ها که. بالاخره ما هم باید برگردیم به زندگی عادی‌مون و سفرهامون رو بریم. اینجوری حداقل یک سری راه و روش یاد می‌گیریم که چطور ارزون سفر کنیم و به جای اینکه بشینیم هی آه و ناله کنیم و این‌هاا یاد بگیریم که چطور ارزون یا به قولی اصولی سفر کنیم.

موسیقی

 

دسته‌بندی هزینه‌ای سفر برای سفر ارزان

کیمیا: اول از همه باید ببینیم چه پارامترهایی باعث می‌شه که یه سفر ارزون‌تر بشه. هزینه‌های اصلی سفر رو می‌تونیم توی چند دسته خلاصه کنیم.  یکیش هزینه‌های اجباریه، هزینه‌های حمل و نقله، اقامت، خورد و خوراک و هزینه‌های شخصی.

دسته هزینه های اجباری یک سری هزینه ها هستن مثل ویزا و ترجمه مدارکش، عوارض خروج و این جور هزینه هاا. چه خوشمون بیاد چه نیاد این هزینه‌ها پامونه ‌و پیشنهاد می‌کنم تصمیم به سفر که گرفتید زودتر پرداختش کنید تموم شه بره خیال خودتون هم راحت کنید. اما در مورد مدارک ویزا و هزینه‌هایی که باید بدین اگر می‌خواین بیشتر بدونین پیشنهاد می‌کنم برید سراغ اپیزود چهارم جولون، اپیزود چهارم فصل اول ،اون رو گوش بدین در مورد ماجراهای انتخاب مقصد و ویزا گفتیم.

اما در مورد دسته آخر یعنی هزینه‌های شخصی من تو این دسته شما و جیبتون رو به هم واگذار می‌کنم و امیدوارم شرمنده ی هم نشید.

سالار: اما قبل اینکه بریم در مورد هزینه‌های دیگه صحبت کنیم

قبل اینکه بریم سراغ این موضوع، همین اول داستان بگیم که متاسفانه خیلی از راهکارهای سفر ارزون از دل خرید آنلاین از یک وبسایت خارجی می‌گذره که خوب یا بد باید بپذیریم که ما کردیت کارت نداریم و عوض غر زدن بهتره بریم سراغ وبسایت‌های ایرانی که گیفت کارد یا کردیت کارد می‌فروشند و خیال خودمونو راحت کنیم. البته این رو هم بگم که هرجا که جا داشته باشه راهکار جایگزینش رو هم بهتون میگم.

 

چطور هزینه‌های پرواز را در سفر کاهش دهیم؟

کیمیا: خب بریم سراغ هزینه حمل و نقل. اولین بخش از هزینه حمل و نقل هزینه پرواز و رسیدن به مقصده. می‌دونم الان داغ دلتون تازه شده. درسته با این داستان دلار قیمت بلیت‌ها چند برابر شده، اما همچنان یک سری روش برای کاهش هزینه وجود داره. مهم‌ترین مساله اینه که هر چقدر بلیت‌تون رو زود‌تر بگیرین طبیعتا شانس اینو دارید که بلیت ارزون‌تری پیدا کنید، نکته بعدی اینه که اگر محدودیت زمانی ندارید پروازهایی رو انتخاب کنید که با توقف به مقصد می‌رسند و معمولا هرچقدر توقف طولانی‌تر باشه هزینه ام کمتر می‌شه به تبع اون.

 

کیمیا: مساُله دیگه ای که معمولا خیلی‌ها اشتباه می‌کنند اینه که فکر می‌کنند اگر پرواز مبدا و مقصدشون یکی باشه چون قیمت بلیت ارزون‌تره به نفعشونه. خب اگر به هر دلیلی مبدا و مقصدتون یکیه و یا نزدیک به همه، طبیعتا منطقیه که بلیت رفت و برگشتتون از یک مقصد باشه اما اگر دلیلی که می‌خواید برگردید مبداُ به خاطر هزینه بلیته سخت در اشتباهید.

مثلا تو سفر اروپا من سفرم رو از فرانسه شروع کردم و می‌خواستم آخرش هم برگردم پاریس که بلیتم ارزون‌تر بشه، اما بعدش که بررسی کردم دیدم هزینه ای که من آخر سفر باید بدم تا خودم رو از اتریش برسونم فرانسه، از هزینه ای که به بلیتم، به بلیت رفت و برگشت منظورمه اضافه میشه بابت اینکه مبدا و مقصدم یکی نیست بیشتره.

سالار: یه نکته ای که من همیشه معتقدم اینه که خرید بلیت هواپیما مثل شکار می‌مونه. باید ساعت‌ها و ساعت‌ها بگردید و بگردید و آماده باشید تا تو بهترین تایم بلیتتون رو بخرید. اما ببینید اینی که می‌گم یعنی چی؟

 

موقع پیداکردن بلیت ارزان به چه نکاتی باید دقت کنیم؟

ببینید کلی سایت معروف فروش بلیت ارزون وجود داره که معروف‌ترینشون کایاک، اسکای اسکنر و اکسپدیا و ایدیریمزو این‌ها هستن که خیلی معروفن. من خودم فن کایاکم به خاطر اینکه میاد و کلی از این وبسایت‌های دیگه رو هم سرچ میکنه و نشون میده بهتون. یعنی مثلا وقتی یه پرواز رو قیمت می‌ده، کنارش می‌زنه که تامین کننده این پرواز کیه. مثلا فلان پرواز رو سایت وان تراول می‌ده 300 دلار، ولی اگر از خود کایاک بخری می‌شه 299 دلار. یه چیزی شبیه این.

اما تمام این سایت‌های فروش پرواز از رفتار خرید ماها هم اطلاع دارن. می‌دونن که ما چندین ماه مونده به سفرمون هی پروازهای مقصد رو چک می‌کنیم که ارزون‌ترین‌شون رو پیدا کنیم. درنتیجه رکورد سرچ شما رو نگه می‌دارن و خیلی نامحسوس ممکنه که یهو یه عدد بالاتر بهتون نشون بدن. روشی که من استفاده می‌کنم اینه که همیشه و به طور همزمان پرواز رو از چند جا چک میکنم. اما یه راه حل دیگه اینه که بیاید با حالت ناشناس یا اینکاگنیتو برو…

کیمیا: هه می‌دونم بروزر می‌خواستی بگی.

سالار: ههههه بیاید به حالت اینکاگنیتو (incognito) بروزرتون سرچ کنید و یا اگر حرفه ای‌ترین، برین و کوکی‌هاتون رو پاک کنید و بعد بگردید. اینا دیگه چیزی که باید از افراد تخصصی بپرسید. ک

یمیا: ببخشید افراد تخصصی نه متخصص.

سالار : ههه بسیار عاالی این‌ها رو من اجازه دارم حذف کنم؟

کیمیا: نه سوال بعدی…

سالار: خیلی خب. این تفاوت قیمتی که میگم واقعا کم نیست. یعنی یه چیزی واقعا 50 تا صد دلار می‌بینید فرقشه. واسه اونا پولی نیستااا ولی واسه ماهااا خیلی قابل توجهه. استدلال‌شون چیه؟ استدلال‌شون اینه که یهو میان به شما پیغام می‌دن که آقا از فلان کلاس پروازی فقط دو جا مونده و بعد شما که می‌رید و یه پرواز دیگه رو سرچ می‌کنید ودوباره بر می‌گردین می‌گن اون کلاس پرواز پر شد و حالا با کلاس بعدی قیمت رو گرون‌تر بهتون می‌دن. دقیقا همون ترفندی که آژانس‌های هواپیمایی قدیمی هم استفاده می‌کنند.

سالار: کیمیا من حتی یه چیزی رو متوجه شدم البته این تجربیه (تاکید می‌کنم که این چیزیه که جایی ندیدم فکت باشه ولی واسه خود من بارها اتفاق افتاده) اینکه این وبسایت‌ها حتی بسته به دستگاهی که شما باهاش پرواز رو چک می‌کنید حساسن و قیمت‌ها رو دستکاری می‌کنن. تجربه شخصی خود من این بود که پرواز هندم رو توی لپ تاپ دل من داشتم 610 دلار می‌دیدم همون لحظه دوستم کنارم نشسته بود بامک بوک و داشت670 دلار پرواز رو می‌دید.

کیمیا: ببین من یه تجربه عجیب دیگه هم داشتم اونم اینکه برای سفر گرجستان سایت‌های مختلفی رو چک کردم مثلا اسکای اسکنر یا چیپ فلایت و بقیه رو و ارزون‌ترین بلیت رو تو سایت ای دریمز پیدا کردم. حالا نکته جالبش چی بود ؟ کاملا شانسی اومدم یک کم کلنجار برم باهاش دیدم زمانی که بلیت رو یک نفر انتخاب می‌کنم، قیمت خیلی پایین‌تر از زمانیه که دو تا بلیت رو انتخاب می‌کنم و فکر کنم تفاوتش در حدود 20 یا 30 دلار روی هر بلیت بودش خوب طبیعتا دو تا بلیت تک گرفتم.

 

سالار: حتما بارها و بارها مقصدتون رو تغییر بدین و دوباره چک کنید. کانکشن‌های مختلف رو بررسی کنید و اینجوری می‌تونید کلی صرفه جویی کنید.

 

اگر کردیت کارت نداشتیم چطور بلیت ارزون بخریم؟

یه نکته هم بگم برای دوستانی که دسترسی به کردیت کارد براشون سخته اینکه می‌تونید همون لحظه شماره پرواز رو حفظ کنید و همون پرواز رو توی سایت‌های ایرانی چک کنید. اما بگم که سرویس سایت‌های ایرانی گاهی به قدرت اون سایت‌های بین المللیشون نیست ولی اگر پرواز از یک ایرلاین معروف باشه می‌تونید بیاین همون لحظه از اونجا سرچش کنین و در واقع اون پرواز رو با ریال بخرید.

کیمیا: ااا یه چیز دیگه هم من اضافه کنم در واقع وبسایت‌هایی که یه دیتابیسی هستن از پروازهای مختلف خیلی‌هاشون پروازهای ایرانی رو ندارن یعنی مثلا اگر شما یه مقصدی می‌تونین با پرواز ماهان برید ممکنه که تو اون دیتابیس اون وبسایت‌هایی که یک دیتابیس جامع دارن اون ماهان رو پیدا نکنید یا پرواز مثلا همه ایرلاین‌های ایرانی رو پیدا نکنید برای اینکه مطمئن بشید قیمت‌هاشون رو چک کنید حتما برید تو سایت خود اون ایرلاین‌های ایرانی هم سر بزنید و قیمت هاشون هم از خودشون چک کنید

سالار: و جالب اینکه نه تنها ایرلاین های ایرانی حتی ایرلاین‌هایی که با ایران هم کار می‌کنند مثال خیلی خیلی بارزشون سایت قطر Qatar airways معمولا تو این سایت‌ها نشون نمی‌ده ولی معمولا شما اگر برید و یه وقت‌ها یه پروموشن‌هایی میزنه که مثلا چه می‌دونم از کانادا به تهران یه دفعه چهارصد دلار وپونصد دلار کم میشه یا به مقصد‌های مختلف. توصیه من اینه که اگر سفرتون رو می‌دونید کی و چه تاریخیه تمام این ایرلاین‌های معروف مثل قطر، ترکیش و ایرلاین‌های ایرانی که کیمیا گفت رو مداوم چک کنید شاید پروموشنم داشته باشن و شما بتونین خیلی استثنایی پروازتون رو بخرید.

 

ایرلاین‌های ارزان و بلیت بدون بار

کیمیا: یه کار دیگه هم که برای ارزون سفر‌کردن می‌شه انجام داد اینه که پرواز رو بدون بار بگیرید، این داستان مخصوصا تو پروازهای داخلی اروپا خیلی رواج داره. فقط حتما علاوه بر وزن کوله‌تون حواستون به حجمش هم باشه. شما معمولا نمیتونید یه کوله مثلا هشتاد لیتری رو حتی وقتی وزنش ده کیلوست ببرید داخل هواپیما و ممکنه مجبور بشید بیشتر از قیمت بلیتتون پول خرید بار بدید.

و دیگه اینکه برای صرفه جویی می‌تونید بلیت رو بدون کنسلی بگیرید. مثلا کاری که من همیشه می‌کنم در ادامه اش هم باید امیدوار باشید که همه چی خوب پیش می‌ره و به موقع سوار هواپیما بشید وگرنه کل پول بلیت‌تون می‌سوزه. موسیقی.

کیمیا: از بحث پرواز که بگذریم، می‌رسیم به داستان حمل و نقل بین شهرها.

 

هیچ‌هایک در سفر

موسیقی پشت متن. برای ارزون سفر‌کردن یکی از رایج‌ترین روش‌هایی که احتمالا به ذهن شما هم اومده هیچ‌هایک ه.

این داستان کاملا به مقصدی که دارید می‌رید بستگی داره.

اگر مقصدتون اروپاست بذارید خیالتون رو راحت کنم، اگر زمانتون محدوده بیخیال هیچ‌هایک تو غرب اروپا بشید. به دلیل اینکه خیلی از مسیرها از اتوبان می‌گذره و همین داستان باعث می‌شه که جای مناسب برای ایستادن پیدا نکنید.دلیل دیگه اینکه خیلی جاها هیچ‌هایک ممنوعه و ازهمه مهم‌تر اینکه تو غروب ]خنده[

سالار: غروب غروب ]خنده[ مختص منه حواست باشه.

کیمیا: از همه مهم‌تر اینکه تو غرب اروپا جوری با هیچ‌هایک ر برخورد می‌کنند که انگار طرف از مریخ اومده، چون سال‌هاست این پدیده منقرض شده.

البته نمی‌گم نمیشه هیچ‌هایک کردها، سفر من از فرانسه شروع شد و تا هلند رو هیچ‌هایک کردم اما بعدش به این نتیجه رسیدم زمانی که داره صرف هیچ‌هایک می‌شه بیش از حده و معقول نیست. مثلا از فرانسه که می‌خواستم برم بلژیک تقریبا سه ساعتی معطل ماشین بودم. جایی که ایستاده بودم یه استراحتگاه و پمپ بنزین کنار اتوبان بود و بعد سه ساعت در حالیکه دیگه هوا داشت تاریک می‌شد و من دیگه داشتم ناامید می‌شدم و از اونطرف‌ هم میزبانم تو بلژیک منتظرم بود یه راننده تاکسی اومد سمتم سوارم کرد و از اونجایی که می‌دونستم تاکسی خیلی گرونه همون اول گفتم دمت گرم نه، من می‌خوام هیچ‌هایک کنم و اینقدر بودجه ندارم، راننده هم گفتش نه نمی‌خواد پول بدی من تو مسیرم و می‌رسونمت. جالب‌ترین قسمت قضیه اینه که سوار ماشینش که شدم و اومدم خودم رو معرفی کنم گفتم من کیمیام و یک دفعه طرف به فارسی گفتش که ایرانی هستی و بله، کاشف به عمل اومد که فرشته نجاتم ایرانیه و مقیم یک شهر تو مرز فرانسه و بلژیک.

البته یک کشوری مثل سوئیس داستانش کلا فرق می‌کنه هااا. سوئیسی‌ها کلا انگار تو یک کره دیگه زندگی می‌کنند و انقدر زندگیشون آروم و نایسه که وقتی یک هیچ‌هایک ر می‌بینند به چشم ماجراجویی به داستان نگاه می‌کنند و سریع سوارتون می‌کنند.

اینکه من بیشتر در مورد غرب اروپا اصرار کردم که هیچ‌هایک نکنید چون هیچ‌هایک تو شرق اروپا راحت‌تره.

در مورد کشورهای آسیایی خیلی بستگی داره مقصدتون کدوم کشوره، مثلا هیچ‌هایک تو کشورهایی مثل لبنان، گرجستان و ارمنستان بسیار راحته، اما تو یک کشوری مثل هند به خاطر فرهنگ مردمش و جمعیت زیادش شانس کمتری برای هیچ‌هایک دارید.

پس اگر تصمیم به هیچ‌هایک دارید حتما قبلش در مورد فرهنگ مردم و واکنششون نسبت به این داستان و از همه مهم‌تر امنیت مقصد تحقیق کنید.

سالار: من اینجا یه ارجاع بدم که اگه دوست دارید بیشتر با خود فرهنگ هیچ‌هایک آشنا شید، برید و اپیزود سیزدهم رو ببینید که نشستیم و با ارشاد از هیچ‌هایک گپ زدیم.

کیمیا: آره سالار اپیزودامون رو می‌بینه عادتشه. سالار اپیزودها رو گوش نمی‌کنه

سالار: ههه دوباره هم بشنوید که با ارشاد نشستیم و از هیچ‌هایک گپ زدیم.

کیمیا: یه چیز دیگه هم اضافه کنم البته تو اون اپیزود هیچ‌هایک در موردش گفتیم و دوباره یادآوری می‌کنم که حواستون باشه که تو داستان هیچ‌هایک فقط گیرنده نباشید و کاری کنید که به جامعه محلی مقصد هم از این کار شما سود برسه، این کار می‌تونه با یک هدیه با یه یادگاری کوچیک برای راننده ها باشه و یا تبادل فرهنگی که طی مسیرشکل می‌گیره. موسیقی.

کیمیا: اما اگه نمی‌خواید هیچ‌هایک کنید باید برید سراغ گزینه‌‌های هواپیما، قطار ، اتوبوس و ماشین اشتراکی.

 

قطار، اتوبوس و ماشین‌های اشتراکی در سفر ارزان

خیلی از کشورها پروازهای داخلی ارزون دارند یا مثلا تو اروپا ایرلاین رایان ایر پروازهاش به نسبت بقیه ایرلاین‌ها خیلی ارزونه. البته برای ما که نه برای خودشون ارزونه.

در کل اینجوری فکر نکنید که پرواز گرونه و کلا بیخیالش بشید، مثلا ما برای اینکه از جنوب تایلند و جزیره کرابی برسیم شمال تایلند و شهر چیانگ مای، دو گزینه پرواز و قطار رو داشتیم و البته اتوبوس که انقدر زمان زیاد بود اون رو حذف کردیم و بین این دو تا گزینه. گزینه قطار حداقل یک روز طول می‌کشید اما با پرواز در حدود دو ساعت به راحتی با بلیت ارزون‌تر از قطار رسیدیم به مقصد.

سالار: من اگه بگم برن اپیزود تایلند رو گوش بکنن می‌زنی ؟؟؟

کیمیا: آره چرا همش هی تبلیغ می‌کنی ؟]خنده[

کیمیا:گزینه دیگه‌ای که تو کشورهایی که زیر‌ساخت ریلی قوی دارند خیلی به کارتون میاد قطاره. کلا قطار سواری به نظر من لذت بخش‌ترین روش حمل و نقله. همینجوری داری زندگیت رو می‌کنی و یهو هم می‌رسی به مقصد برای اینکه تصمیم بگیرید که چه بلیتی برای قطارتون بگیرید کاملا باید برید ساز و کار ریلی اون کشور رو بخونید. اون مقصد رو در موردش اطلاع داشته باشین. مثلا اگر من باز مثال اروپا رو بزنم مثلا در مورد اروپاممکنه شما بتونید چند تا کشور مجاور رو با یک کارت قطار که قیمتش ارزون‌تر از این هست که هی بخواین دونه دونه بلیت بخرین با یه کارت قطار طی کنید یا مثلا یک آفرهایی دارن مثلا درمورد سوئیس من بگم یه کارتی شما می‌تونین تهیه کنید و از تعداد زیادی از حمل و نقل‌های عمومی‌شون استفاده کنید. حالا فکر کنید از اتوبوس، قطار و حتی تله کابین و یا اینکه یک کارت تهیه کنید و چند تا کشور رو در یه بازه ی مشخصی بگردین. پس برید توی وبسایت‌های مختلف اون کشور و آپشن‌های مختلفشون رو حتما بررسی کنید و اینجوری فکر نکنید که حالا می‌رسم به مقصد و دونه دونه تصمیم می‌گیرم.

 

در سفرهای بین‌شهری چطور هزینه یک شب اقامت را صرفه‌جویی کنیم؟

کیمیا: گزینه سوم برای حمل و نقل اتوبوس یا مینی‌بوسه. اوم، سالار اینو میشه ارزون کرد؟

سالار: ببین خیلی این سوال خوبیه، واقعا اول به ذهن آدم می‌رسه که خب اینا که قیمت‌هاشون معمولا ارزون‌ترین قیمته و کاریش نمیشه کرد اما یه استفاده می‌تونیم از اتوبوس و حالا بعضی وقت‌ها قطار بکنیم. اینکه به جای اینکه ما سفرمون رو تو روز انجام بدیم بیایم سفر شب رو بریم. یعنی چی ؟ یعنی یه بلیتی طرفای 1و 11 شب بگیریم که 5 و 6 صبح برسیم به مقصد. این کمک میکنه که اولا تایممون رو کامل در اختیار داشته باشیم و این رو ذخیره بکنیم که بتونیم مقاصدمون رو ببینیم و تو شهرها بگردیم و یا تو مقصدمون جولون بریم. ولی کمک دیگه‌ای که می‌کنه اینه که شما یک شب از هزینه اقامتتون کم میشه. یعنی در واقع به جای اینکه یک شب تو هتل بخوابین و فردا صبحش بخواین برین سوار قطار بشین اون شب رو سوار قطار شدین، هزینه رفت و آمدتون رو هم دادین و هزینه اقامتتون رو اینجوری سیو کردین. فقط یه نکته ای بگم اگر مثل یه جایی مثل هند یا تایلند سفر می‌کنید اتوبوس‌ها معمولا عادت‌شون اینه که کل شب کولر رو روشن نگه می‌دارن و شما یکی دو ساعت که بگذره کم کم شروع می‌کنه به قندیل بستن در نتیجه من توصیه می‌کنم حتما لباس گرم و پتو همراهتون باشه. یه چیزی هم این وسط بگم که ربطی به قیمت نداره، اما توی سفرهای شب رو یه چیزی شبیه بالش یا گردنی بسیار به خواب راحتتون کمک می‌کنه اگر یه جایی رو شب رو می‌رین به این خاطر که فردا وقت داشته باشین بگردین و اگر شما خوب نخوابیده باشین و انرژی نداشته باشین که کل روزتون رو هم از دست می‌دین. یه نکته امنیتی هم اینکه توی مقاصد طولانی اگر مخصوصا تنها هستید حتما قبل از اینکه خوابتون ببره همه وسایلتون رو به خودتون نزدیک کنید و مطمئن بشید که قابل دزدین نیستن.

سالار: یه کار دیگه که برای کاهش هزینه غیر از این داستان ماشین شب رو که برای قطار هم البته صادقه، پیشنهاد می‌کنم این که حتما و حتما بلیت‌ها رو از یک وبسایتی که دیتابیس کاملی داره چک کنید. توی بلیت‌های داخلی ایران هم اگه دقت کرده باشید میبینید که با یک کم تغییر زمان ممکنه بلیت ارزون‌تری گیرتون بیاد.

اگه الان سوالتون اینه که اون وبسایتی که دیتابیسش کامله کجاست، متاسفانه باید بگم که این قسمتشو دیگه خودتون سرچ کنید.

 

ماشین‌های اشتراکی چی هستند؟

کیمیا: گزینه دیگه ای که تو خیلی از کشورها می‌شه استفاده کرد ماشین اشتراکیه. مثلا تو یک سری از کشورهای اروپایی بهش میگن بلا بلاکار. سیستم اینه که یک نفر که شغلش رانندگی نیست، می‌خواد از یه شهری بره یه شهر دیگه بعد می‌ره تو این اپ اعلام می‌کنه که من ماشینم مدلش فلانه سه تا جا دارم و ساعت حرکت و برآورد زمان رسیدن به مقصد و قیمتش رو هم اعلام می‌کنه، شما هم می‌رید تو اپ میگید که منم میام. هزینه رو باید آنلاین پرداخت کنید و همونجا قرار مداراتون رو میذارید و تمام. به همین راحتی میتونید مثلا با نصف قیمت بلیت اتوبوس با ماشین سواری به مقصد برید و با چند نفر آدم جدیدم آشنا بشید و با هم گپ بزنید.

سالار: ااا من الان دوباره باید نکات ایمنی بگم؟!

کیمیا: بله

سالار: من واقعا توصیه می‌کنم قبل از انتخاب فرد مورد نظر یه نگاه بکنید که طرف چندوقته عضو این سیستم شده؟ برید ریویوها رو بخونید و خلاصه برای خودتون اعتمادسازی کنید. تو کشورهای کمتر توسعه یافته هم یه چیزهایی رو از قبل با طرف چک کنید مثلا سیگار و اینکه چقدر وایمیسه و… کلا هر نکته ای که ممکنه توی مسیر براتون مهم باشه.

موسیقی

 

پیاده‌روی، بهترین راه حمل و نقل در سفرهای شهری

کیمیا: برای حمل و نقل داخل شهرها واقعا نمی‌شه نسخه کلی داد. باید بسته به هر شهری سر فرصت مسیرهای حمل و نقلش رو جستجو کنید. اما نکته ای که می‌تونم بهتون بگم اینه که خیلی اوقات اهالی یک مقصد برای اینکه پول بیشتری ازتون بگیرند بهتون می‌گن که مثلا تنها راه دسترسی به فلان جاذبه فقط و فقط تاکسیه و ….

سالار: من نمی‌دونم که این تاکسی‌ها جریان‌شون چیه که همه جا فقط فقط از تاکسی می‌شه استفاده کرد. (خنده)

من تو همین راستا باید بگم که اگر نظر من رو می‌خواید اینه که مهمترین وسیله حمل و نقل شما پاهاتونه.

راه برید رفقا! راه برید که خیر دنیا و آخرت توی راه رفتنه. وقتی توی شهرها قدم می‌زنید می‌تونید با آرامش به آدم ها، خیابون‌ها و جاذبه‌ها نگاه کنید و توشون غرق بشین و واقعا لذت ببرین. برای این کار خیلی خوبه که نقشه مقصدتون رو از قبل قشنگ بجورید وحفظشون کنید. مسیرها رو نگاه کنید و بدونید که توی هر روز کجاها قراره برین و اگر میتونین مسیرها رو پیاده بچینین.

کیمیا: من این وسط تو پرانتز یه چیزی هم بگم. من پیشنهاد می‌کنم هم نقشه گوگل مپ رو یعنی اون مقصدی که می‌خواین برین شاید توی طول روز که راه می‌رید اینترنت نداشته باشید. گوگل مپ رو برای اون مقصدی که دارین می‌رین دانلود کنید و هم می‌تونید از اپلیکیشن maps me استفاده کنید که می‌تونید مثلا کل یک کشور رو دانلود کنید و همیشه داشته باشید. بعد این‌جوری می‌تونید مسیر پیاده رویش رو چک کنید، رستوران‌هایی که اطرافتون هستش، محل‌های اقامت و همه رو به راحتی پیدا کنید حتی وقتی اینترنت ندارین.

سالار: فقط حتما حتما به تاریخ انقضای نقشه گوگل مپی که سیو کردین نگاه کنین. تجربه خیلی خوب دارم که یک دفعه تو استانبول ساعت ده و نیم شب زدم بیرون و همون تو لابی گفتم که حالا که اینترنت اینجا مجانیه بذار یه آپدیت بکنم گوگلم رو. آپدیت کردم رفتم تو مترو، رفتم بیرون دیدم نقشه ندارم… خیلی خوش گذشت.

درکنار اپلیکیشن‌های کاربردی که کیمیا گفت و مثلا یه اپلیکیشن جذاب دیگه ای به نام rome2rio که دوش رو با عدد دو می‌نویسه برین از آدم‌هایی که قبلا رفتن اونجا، از اینترنت ریویوها و همه این‌ها بگردید و روش‌های حمل و نقل ارزون رو پیدا کنید. توی مقاصد زمان مناسبی برای اینکه حالا تصمیم بگیریم چه کار کنم نیست چون اینجوری معمولا ختم می‌شه به تاکسی و هزینه‌تون به شدت می‌ره بالا.

 

ببینید در کل راه و روش یکسانی برای این کار وجود نداره. یه شهرهایی هست واقعا توشون تاکسی گرفتن واسه یه مسیرهایی ارزون‌تر هم در میاد. اما قاعده کلی اینه که تاکسی ممنوع. سفر لاکچری نیومدین که…

 

نکات استفاده از وسایل نقلیه عمومی در شهرها

نکته بعدی اینه که متروها و اتوبوس‌ها توی هر شهری یه سیستم تک بلیته دارند و یه سیستم چند بلیته. مثلا توی استانبول اوجب واجبات اینه که بلافاصله توی شهر یه استانبول کارت بخرین که می‌تونین باهاش اتوبوس و تراموا و مترو و کشتی و هر وسیله حمل و نقل دیگه ای به جز تاکسی رو سوار شین. وقتی این کارت‌ها رو می‌خرین قیمت‌ها براتون می‌شکنه. مثلا توی بارسلون هر بلیت مترو بین 2 تا 4 یوروست اما می‌تونین یه بلیت ده سفره بخرین که می‌شه 10 یورو یعنی هر سفرتون یه یورو‌ اینجوری حداقل 20 ،30یورو صرفه جویی می‌کنید.

دیگه اینکه از اتوبوس‌های شهری نترسید. حتی توی جاهایی مثل روسیه و گرجستان که خطشون رو هم نمی‌شه خوند، باز می‌شه به شماره خط‌ها اعتماد کرد. بگذریم که توی شهری مثل تهران این سیستم از بنیاد ویرانه، اما توی شهرهای درست حسابی و حتی غیر درست حسابی دنیا هم شماره خط و هم مسیر هر اتوبوسی رو راحت می‌شه پیدا کرد. یه چیزی که من خیلی در استفاده از اتوبوس دوست دارم اینه که توی اتوبوس‌ها می‌تونید مردم واقعی هر شهر رو ببینید. آدم‌هایی که دارن می‌رن سر کار یا برمی‌گردن و هرکسی داره به دنیای خودش فکر می‌کنه و واقعا توی حالت واقعی خودشه. موسیقی.

کیمیا: یه سری روش‌های دیگه هم هستش که خب بسته به مقاصد مختلف اضافه می‌شه به گزینه‌ها. مثلا توی جاهای ساحلی مثل گوا یا کشوری مثل تایلند، می‌تونید موتور کرایه کنید و شهر رو باهاش بچرخید خیلی هم کیف می‌ده. اینجوری هم مسیرها براتون راحت‌تر و سریع‌تر می‌شه همم که بسیار ارزون‌تر می‌شه یا توی شهری مثل آمستردام می‌تونید از دوچرخه استفاده کنید.

سالار: البته ما هم از آمستردام چیزی کم نداریم تازگی‌ها سیستم دوچرخه داریم.

کیمیا: بله بله. خلاصه که بگردید و از راه و روش مردم محلی برای حمل و نقل استفاده کنید چون معمولا ارزون‌ترن.

 

بالاخره بهترین وسیله نفلیه برای سفر ارزان کدومه؟

سالار: در آخر هم نمیشه گفت هیچ‌کدومم از اینا وحی منزله و باید فقط و فقط از متر؟؟ استفاده کرد ؟؟ خنده.

کیمیا : من از متر استفاده می‌کنم برای هم‌خونه ام.]خنده[.  بدو نور رو ازدست دادیم.

سالار: باشه باشه. در آخر هم نمی‌شه گفت هیچکدوم هم از اینا وحی منزله و باید فقط و فقط ازمترو استفاده کرد یا از اتوبوس یا یه وسیله دیگه. مهم‌ترین نکته اینه که آگاهانه و هوشمندانه سفر کنیم و همیشه در حال چک‌کردن گزینه‌های موجود و مقایسه‌شون باشین… اگه…

کیمیا: می‌خوای تبلیغ کنی بااز؟؟ لبخند.

سالار: نگم؟؟]خنده[. اگه اپیزود بر بلندای قفقاز ما رو شنیده باشین یه مثال زدیم که مثلا با اتوبوس‌های گروهی ما نفری 80 دلاری این ور می‌دادیم، که خب طبیعی بود اما رفتیم ماشین کرایه کردیم و نفری 25 دلاری واسه سفرمون پرداخت کردیم.

کیمیا: ببین دقیقا منم می‌خوام بگم که در مورد هیچ وسیله نقلیه‌ای تعصب نداشته باشید و این نکته رو هم در نظر بگیرید که هزینه ای که برای سفر می‌دید فقط هزینه ریالی نیستش و زمان و اعصابتون هم همون‌قدر و چه بسا بیشتر ارزشمنده، مثلا تو سفر کشمیر ما حساب کردیم دیدیم مابه‌التفاوت اینکه یک ماشین در اختیار بگیریم و با آرامش مسیر رو طی کنیم و هرجایی دلمون می‌خواد توقف کنیم یا اینکه دو نفری با اتوبوس بریم به شهر بعدی و برگردیم انقدر کمه که ترجیح دادیم هزینه پولی بیشتری پرداخت کنیم و عوضش انرژیمون رو ذخیره کنیم برای روزهای بعد.

سالار: کلا تو سفر هند از این کارها زیاد می‌شه کرد یعنی هی فکر می‌کنی که تاکسی بگیرم بهتره.

کیمیا: دقیقا.

موسیقی.

 

کیمیا: رفقا ما قرار بود تو این اپیزود در مورد بحث غذا و اقامت هم صحبت کنیم اما همین‌جوریشم خیلی طولانی شد و بقیه داستان رو تو اپیزود بعدی براتون می‌گیم.

سالار: تا اپیزود بعدی می‌تونید اگر سوالی دارید از طریق راه‌های ارتباطی که فکر کنم الان دیگه می‌دونید اکانت ادمین کانال تلگرامی‌مون. اکانت اینستاگرام و دایرکت و همین‌طور از طریق توییتر باهامون در میون بزارید تا ما توی اپیزود بعدی تا جایی که وقت بهمون درواقع اجازه بده بهشون جواب بدیم.

موسیقی

کیمیا: اپیزود شانزدهم رادیو جولون رو شنیدید. تو رادیو جولون من کیمیا خسروی به همراه سالار موسوی از تجربیات سفرهامون میگیم. اگر از جولون دادن همراه ما لذت می‌برید ما رو به دوستاتون هم توصیه کنید.

سالار: رادیو جولون از طریق همه اپلیکیشن‌های گوش دادن به پادکست مثل کست باکس و پادکست ادیکت توی اندروید و خود برنامه پادکست توی آی او اس و البته اپلیکیشن‌های ایرانی مثل ناملیک و شنوتو قابل دسترسه. کانال تلگراممون هم که مثل همیشه فعاله اما خب ما ترجیح می‌دیم که شما ما رو از طریق همین اپلیکیشن‌ها گوش بدین و کانال رو برای اطلاعات تکمیلی دنبال کنید.

عزت زیاد

کیمیا: خداحافظی می‌کنی ؟؟؟ لات شدی ؟؟؟]خنده[

 

پیادهسازی متن: مهتاب نوروزی